Jump to content

Europe Group meeting 2006.

ICOMOS Europe Group meeting
PÉCS, June 10-12, 2006
 
Presidents of European National Committees from 16 countries gathered in Pécs (Southern Hungary) for 3 days to discuss current issues of the European region.
 
Program details
Agenda of the meetings
List of participants

Az ICOMOS, mint a műemlék-helyreállító szakemberek világméretű nemzetközi szakmai civil szervezete, összhangban az UNESCO-féle kulturális-regionális beosztással, az európai régiót kiemelten kezeli. Természetesen nem abban az értelemben, hogy a szervezet eurocentrikus lenne, hanem azt tekintetbe véve, hogy a mintegy 8000 ICOMOS tag valamivel több, mint a fele európai.
A sajátos európai kihívásokra adandó válaszok megtalálása, valamint a régión belüli, illetve a más régiókkal való együttműködés lehetőségeinek és módozatainak érvényre juttatása érdekében az ICOMOS európai nemzeti bizottságainak elnökeiből álló ICOMOS EUROPE GROUP rendszeresen, azaz évente legalább egy alkalommal ülést tart.
Erre a találkozóra a Nemzeti Kulturális Alap és a pécsi Örökségház hathatós támogatásával 2006. június 9. és 12. között a Magyar Nemzeti Bizottság meghívására, Pécsett került sor.
A rendezvény magyarországi megtartásának különös súlyt adott, hogy 2005. októbere óta 3 évig dr. Fejérdy Tamás személyében magyar szakember tölti be az ICOMOS európai alelnöki tisztét.
Ez kötelezett bennünket a rendezvény kiemelt színvonalú megvalósítására - nemcsak a szakmai tartalom, de minden más körülmény tekintetében is.

A regionális találkozón 16 ország 22 küldötte vett részt. A programban egyebek között olyan fontos kérdésekről volt szó, mint:
 
       - felkészülés az ICOMOS Tanácsadó Testülete (Advisory Committee) következő ülésére, különös tekintettel a 2005. októberében tartott XV. Közgyűlés határozataiban foglaltak végrehajtására,
        - milyen problémákkal szembesülnek az egyes európai nemzeti bizottságok és ezek megvitatása, 
       - az EU forrásoktól eltérően folyósított, speciális norvég alap kiaknázatlan lehetőségei a tíz újonnan csatlakozott EU-s ország örökségvédelme számára, 
        -  az UNESCO Világörökség Bizottság ülése Litvániában: az európai jelölések lelassulásának megállítása, érvényesülő tendenciák,
        - beszámoló jelentősebb európai helyszínekkel kapcsolatos eseményekről (RHUF konferencia Nápolyban, Heritage Summit, az Európa Tanács CDPAT plenáris ülése)
        - a nemzetközi ICOMOS hároméves 2006-2008 munkatervének bemutatása,
        - más európai társszervezetekkel való együttműködés - Europa Nostra, Európa Tanács

A tanácskozás résztvevői az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Régészeti emlékhelyek Szakbizottságának vezetésével meglátogatta a pécsi ókeresztény sírkamrákat és a Cella Septichorát. A helyszínek bejárását tudományos szekcióülés követte, amelyen a sopianaei Cella Septichora kutatástörténetéről, a rekonstrukciós és bemutató elképzelések bemutatásáról és a kápolna 2005. évi ásatásának történetéről hallhattak előadásokat.
Az ülésről a Pécsi Televízió 2006. 06. 11.-án „A nap témája” c. műsorában adott hírt, mely a http://www.pecstv.hu/archivum/videodetails.tv?id=28342 linken megnézhető.

ICOMOS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG EGYESÜLET
1113 Budapest, Daróczi út 1-3.
Levelezési cím:1113 Budapest, Daróczi út 3.
Tel/fax: 06 1 2254-966
Tel: 06 1 2254-965
E-mail:
© 2006-2015 ICOMOS - Impresszum

Impresszum infó

Kreatív weboldal készítés: Senswerk