Műemléki Világnap 2017. április 18., Visegrád

A Nemzetközi Műemléki Világnapon április 18-án került sor az ICOMOS világnapi ünnepségére, melynek ezúttal Visegrád városa, azon belül a városközpontban levő Hotel Visegrád adott otthont. Az ünnepséghez kapcsolódó konferencia az Örökség és turizmus – lehetőségek és eszközök címet viselte.

A megjelenteket a Pest megyei Kormányhivatal részéről Tarnai Richárd kormánymegbízott, a

Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelmi és Fejlesztési Főosztály részéről Hanvay Dávid főosztályvezető, két örökségvédelmi miniszteri biztos, a kastély- és várprogram felelőse Virág Zsolt, és a Dunai Limes magyarországi szakaszának világörökségi jelöléséért felelős Visy Zsolt, valamint a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. nevében Kreiter Eszter régészeti igazgató a köszöntötte. A világnapi ünnepség bevezető programja Félegyházi András Visegrád város polgármestere és munkatársa Cseke László köszöntőjével ért véget. Polgármester úr bemutatta a város műemlékekhez kapcsolódó turisztikai programjait, kiemelte a szakterületek közötti párbeszéd fontosságát és felhívta a figyelmet a konzerválás vs. újjáépítés kérdéskör nehézségeire.

A köszöntők után került sor az ICOMOS  2017-es Díjainak, a Példaadó Műemlékgondozásért Díjak, a Műemlékvédelmi Citrom-díjak és az ICOMOS Díjak kihirdetésére illetve átadására. A díjátadások sorát a muemlekem.hu játék győzteseinek köszöntése zárta, a díjakat Kovács Olivér adta át. Ezután került sor a tavalyi évben ICOMOS-díjjal kitüntetett visegrádi Városháza épületénél az ICOMOS Díj plakett leleplezésére Fejérdy Tamás elnök és Félegyházi András polgármester rövid köszöntőjével.

 A délutáni szakmai konferencián Karsai Árpád, Lőrincz Kata, Szikra Éva, Kádár Bálint, Hutter Katalin Cecília, Tolnay Zsuzsa,Huszti Levente Taschner Tamás, Pottyondy Ákos, Visy Zsolt tartottak az Épített örökség és a turizmus kapcsolatát elemző szakmai előadásokat.

Román András Dokumentációs Központ